Artikler

Jørgen Harboe Jensen

Jørgen Harboe Jensen

Jørgen Harboe Jensen09.06.2011

Om hvordan airbrush og kompressor sneg sig ind i mit værksted

Jeg havde malet med olie i årevis. Ventet på, at farven tørrede, ærgret mig over, at jeg fik ferniseret for tidligt, så fernissen krakelerede eller simpelthen ikke ville binde. Og lugten. Olie-duften var udmærket, men den franske terpentin...

Så var det, at jeg skiftede til akrylfarver. Akrylfarverne: klare, stabile, vandfortyndbare, hurtigttørrende, giftfri farver - det var jo som Gud's gave til billedkunstnerne.

Akryl - de tørrer som lyn og torden

Men - ups - de tørrer jo op i en mørkere nuance, end når de endnu er "våde". De tørrer jo som lyn og torden, så jeg ikke kan arbejde med dem, som jeg arbejdede med oliefarverne. Fint nuancerede glidende overgange mellem nuancer. Udtoninger fra kraftigt blåt til ganske sart lys, lys okker... Men de lugter ikke.

Enten må jeg tilbage til olien eller osse må jeg finde på noget helt nyt. Det sidste er mest mig. Jeg "dupper" farve på med en svamp. Jeg maler bitte små prikker, der på afstand syner som udfyldende farvelægning. Men i virkeligheden - det duer jo ikke.

Billede lavet af Jørgen Harboe fra butikken Jørgen Harboe Jensen

Jeg "dupper" farve på med en svamp.

Så en dag

Så en dag - jeg havde vist fødselsdag - fik jeg en kalender med billeder af Paul Wundelich. Akrylbilleder med alle de lækre fine nuanceringer, jeg godt ville kunne lave. Og jeg fik en bog om Hans Henrik Lerfeldt. Godtnok akvareller, men ubegribeligt hvordan de var blevet til. Udtrykket for de to helt, helt vidt forskellige kunstnere var bare helt anderledes end alt, hvad jeg eller havde set af akrylmaleri og akvarel. Og der gik lang tid hvor jeg stadig kæmpede med tekniske forsøg uden overhovedet at nærme mig noget, jeg kunne bygge på.

Men pludselig faldt jeg over et lille bitte foto af H. H. Lerfeldt, hvor han sidder ved sit arbejdsbord og hvad pokker er det der står under bordet? En kompressor! Samme dag var kompressor, airbrushpistoler og farver bestilt. Og nu begynder historien....

De første øvelser til airbrush-maleri

Da jeg startede på airbrush-maleri startede jeg på at male på en helt, helt ny måde. Farven skal være ganske tyndtflydende, og alligevel bruger jeg langt mere tid på at rense sprøjtepistol end på at male. Jeg kan bruge ufattelig megen tid på at skære afmaskningstape ud og frygtelig megen energi på at dække over fejl, som ikke kan rettes.

Jeg tror det er helt normalt. Vil man have skarpt afgrænsede flader, skal der bruges afmaskningstape. Vil man have flotte tonede flader og bløde skygger, skal man øve, øve, øve ... men mulighederne er fantastiske. Stille og roligt lærer man sig teknikken ved at øve, øve, øve ...

Min første separatudstilling

I 1996 var jeg så klar med 25 billeder. Inviteret af Galleri Utsira (pakhuset) i Esbjerg. Billederne på denne udstilling var alle surrealistiske. Malet med airbrushteknik i akryl og akvarel. Og med anvendelse af afmaskningstape for at få veldefinerede former og skarp afgrænsede flader.

Billederne var ikke så store, nogle (billede 1) var bare 20x20cm. Men succes'en var i hus. Fin anmeldelse i avisen, 80 gæster til fernisering og alt solgt på et par dage. Det giver mod på at fortsætte. Vi skal male, fordi vi ikke kan lade være, men opbakning fra omgivelserne hæmmer altså ikke lysten... det er altså helt ok.

Billede lavet af Jørgen Harboe fra butikken Jørgen Harboe Jensen

En af Jørgen Harboes smukke piger

Status 2011. En snak om motiv og teknik

Jeg er jo autodidakt billedkunstner. Uddannet cand. scient. i matematik. Og matematikken spiller naturligvis indirekte en rolle i mit arbejde med billederne. De er som oftest gennemtænkt inden jeg overhovedet starter med at male dem.

Jeg har forladt den surreelle verden, eller måske er det snarere den, der har forladt mig. Jeg stoppede som gymnasielærer for 5 år siden for at hellige mig maleriet, og pludselig var den surreelle verden der ikke længere. Panikken bredte sig - hva' pokker skulle jeg egentlig så lave?

Gamle postkort får nyt liv

Jeg valgte at tage udgangspunkt i det der rører sig omkring mig. Jeg havde enormt lyst til at male (derfor stoppede jeg jo mit uhyre vellønnede arbejde). Så jeg greb det første og det bedste halmstrå, som jeg fik øje på. Hvem sagde tilfældigheder...?

En serie postkort, som jeg har arvet fra min fars moster Karla. Gamle postkort fra omkring 1910. Skrevet og sendt mellem min farmor og hendes to søstre. Smukke kort - 400-500 stykker - mange med billeder af unge smukke piger. Jo, jeg planlagde en serie med kort, forside med det smukke foto og bagsiden med 3-øre frimærke, stempel og selvfølgelig den flotte håndskrift. Og så valgte jeg noget nyt.

Fotoet skulle males med airbrush uden afmaskningstape. Altså ingen skarpe afgrænsninger. Det giver et meget blidt, let sløret udtryk, som jeg efterfølgende har forfinet og forfinet. Ja, det gælder jo om at bliver bedre og bedre for hvert billede. Aldrig blot hvile på succes'en. Vi er ikke fabrikanter, men søgende mennesker, der ønsker at udvikle os livet igennem.

Nå, det blev til 5 Karla-billeder. Men ideen var nok lidt for "privat". De sidste Karla-billeder var uden bagside. Altså blot et pige-portræt. Ung ufattelig smuk 1910-type. Men der opstod straks et nyt problem. Ja, smukt ansigt, dygtigt malet og hva' så? Spændingen i motivet manglede. Det var på det tidspunkt, at jeg første gang indså betydningen af "virkemidler". Et farvet felt - et "pause-felt" om man vil. Det forandrede billederne enormt.

Modeikoner

Disse smukke piger fik næsten "ikon-status". Og det ledte mig til at male nye motiver med ikon-status. Modesko, måske ikke dem de fleste går i. Jeg så dem bl.a. i KDV i Berlin og i Harrods i London 1.500€ eller 1.000£.

Desværre blev alle skobilleder solgt på min sidste udstilling. Og jeg gentager helst ikke mig selv. Men en bærende idé i arbejdet lige nu er modeikonerne. Sko, hatte, handsker og ja, ja voffer ikke Gucci-tasker.

Nå, men netop disse billeder bliver til med alle de værktøjer, jeg har til rådighed. Grunden rulles på og tones med airbrush for at få den til at "citre". Mens skoen er malet med pensel og så er skygger og højlys sprøjtet. Mine sidste nye billeder med hatte er malet udelukkende på fri hånd med airbrush. De er lidt et eksperiment: Hvor langt kan jeg nå med denne teknik lige nu. Hiver jeg mig selv til "eksamen" en gang imellem?

Sideløbende med disse mode-ikoner har jeg lavet en stribe erotiske eller sensuelle billeder. Inspirationen kommer fra fotografen David Hamilton. På vej er sensuelle par. Også disse er malet med airbrush på fri hånd.

Billede lavet af Jørgen Harboe fra butikken Jørgen Harboe Jensen

Inspirationen til de erotiske billeder kommer fra David Hamilton

Berlin, en stor inspirationskilde

En helt særlig motiv-verden er berlin-billederne. En god ven har en lejlighed i Berlin. Og vi tager jævnligt dertil. Og nej, hvor er der dog spændende i Berlin. Ikke kønt men inspirerende og pulserende. Den pulserende storby, hvor der sker noget overalt. Gå rundt med et lille lommekamera og oplev livet. Jeg bruger fotos som inspiration. Selve billedet bliver til på fri hånd og forestiller i princippet blot ånden i storbyen. Når man til dagligt bor i Esbjerg er London, Berlin eller Venedig godt nok fascinerende...

Teknik... næh, jeg maler fra grunden

Jeg oplevede på en udstilling jeg havde sidste år, at mange troede, at jeg brugte en eller anden fototekniskoverførsel til lærredet. Men nej, det kan jeg sør'me ikke finde ud af. Næh, jeg må male det hele fra grunden. Anmelderen af min sidste udstilling (I november 2010) påpegede at "kunstneren ophæver grænsen mellem foto og maleri". Og det var såmænd meget godt formuleret.

Billederne uden afmaskning

Ja, det er pærelet hvis man kan. Jeg starter f.eks. på en hvid flade. Tegner med blyant ganske løst en pige med hat. I dette tilfælde har jeg valgt at bruge 4 farver. Hvid, Van Dyke Brun, Olivengrøn og Brændt Umbra. Lidt okker og cadmium rød til ansigtet til slut. Og så er det bare om at male med sprøjten. Mørkt - lyst - mørkt - lyst - ... forme motivet stille og roligt. Det tager måske et par dage eller en uge.... hvile ind imellem.

En masse kaffe mens man spekulerer på næste træk.... og pludselig lukker billedet. Jeg kan ikke finde på at komme videre. Jamen så er det vel færdigt. Ellers må jeg se på det igen om en uge. Som sagt, ikke noget dybsindigt her. Bare blive ved og ved...

Billederne med afmaskning

Alt planlægges på forhånd. De forskellige former tegnes op og skæres ud i tapen. (Fås i 30 cm brede baner) For at være helt ærligt, så synes jeg, den proces er skrækkelig, men desværre nødvendig en gang imellem. Og resultatet kan jo være foruroligende imponerende. Men det er nok den lidt friere vej jeg vil gå det næste år. Det blide, slørede, lidt fotoagtigt, ufokuseret....

Tanker og principper vedrørende mit arbejde

Altså, nu vil jeg jo ikke figurere for højgearet - for egentlig er det, jeg har gang i jo ikke specielt dybsindigt. Men ud fra de evner - store eller knap så store - jeg nu er blevet belemret med, skal de forvaltes optimalt i en eller anden forstand.

Derfor gør jeg mig faktisk en del overvejelser om, hvor jeg vil hen og hvor jeg ikke vil hen. Hvad jeg egentlig vil så'n overordnet set, og hvorfor jeg overhovedet maler og ikke noget helt andet?

Hvorfor begyndte jeg at male som 12-13årig? Tjo, lidt smart sagt, så kunne jeg ikke banke de andre i skolegården på Brønshøj Skole.

Hvorfor har jeg holdt ved gennem alle årene? Jo, jeg indså allerede som ganske ung, at her var et område der gjorde det muligt at være et levende menneske hele livet. Og det er muligt at udvikle sig både kunstnerisk og menneskeligt til vi ender i kisten (eller ovnen).

Hvorfor har jeg den motivverden? Underligt, jeg ved ikke om jeg tror på tilfældigheder, men jeg husker den aften for mange år siden, da det surrealistiske sprang frem, efter jeg i flere år havde tegnet plankeværker, grusbunker og kraner på havne i Esbjerg. Pludselig.

Og jeg husker, hvorledes jeg mødte en ung pige med knapstøvler. Ok, hun var bestemt ikke grim, men støvlerne.... ja, støvlerne. Og så tegnede jeg knapstøvler dagen lang i ugevis... Var det mon støvlerne eller pigen - jeg ved det ikke helt...

Hvad bli'r det næste?

Jeg aner det ikke. Men jeg har besluttet mig for nogle grundprincipper: Jeg maler det, der falder mig ind, selvom det skulle bryde fuldstændigt med det, jeg lavede i sidste uge. Og jeg gentager ikke mig selv, selvom nogle billeder - ja, mange - sagtens kunne sælges flere gange. Og jeg udstiller helst ikke et billede mere end én gang. Udstillingen er afslutningen på et forløb.

Jeg drømmer om

Jeg ønsker at forbedre mig til jeg dør, og håndværket skal bare være i orden. Der er rigeligt med "kunstnere", der ærlig talt ikke kan deres ting - ups et surt opstød.

Og jeg laver ikke kopier, tryk, lærredstryk eller anden form for merkantil produktion. Alle de kræfter jeg sætter af til maleriet, skal gå til maleri og ikke andet. Derfor har jeg også kun to salgskanaler: www.amio.dk og Galleri Slugen i Esbjerg.

 

Kommentarer
  • Brit Merrill Kjærulff
  • Brit Merrill Kjærulff
  • 09.06.2011
  • Super flotte ting du laver og en spændende fortælling. Forstår godt du er vidl med Berlin og de mange muligheder også i kunstens tegn. Tager selv tit til Berlin og samler inspiration til mine smykker. Har 2 lejligheder i Berlin, som vi lejer ud, men nyder dem også selv. Dejligt sted at koble af og nyde livet.
   Bliv med med dine fantastiske ting.
   Brit

  • Anna Christensen
  • Anna Christensen
  • 11.06.2011
  • Hvor var det spændende læsning og nogle unikke billeder, du skaber.
   Og Berlin - en drøm, der bare ligger og venter hos mig :o)

  • Jørgen Harboe Jensen
  • Jørgen Harboe Jensen svarar Brit Merrill Kjærulff
  • 11.06.2011
  • Tusind tak for de pæne ord....
   Joh, jeg har heldigvis adgang til en fin lejlighed i Berlin sammen med en tidl. kollega fra gynmasiet. Og hvor der dog emmer af energi... det er jo ikke kun de "berlin-genkendelige ting" jeg for inspiration til, men generelt.... Jeg bor i Esbjerg, og helt ærligt - der sker godtnok ikke ret meget af klasse....
   Jørgen

  • Malene Edstrand
  • Malene Edstrand
  • 12.06.2011
  • Fantastisk!! Tak for fortællingen og de smukke billeder :-)

eller för att skriva en kommentar.

Jørgen Harboe Jensen

Senaste artikler

article Liepas Legetøj - De bittesmå detaljer i livet
Liepa Jasinskiene-Schmidt2 kommentarer
article Galleri Glas-art
Richardt Gøttrup Jespersen2 kommentarer
article Amiobutikker donerer produkter til Kræftensbekæmpelse
Amio Teamet1 kommentar
article Nigeriabreve, spam, phising og scam
Amio Teamet
article Maid in the Forest
Sadie Ruben6 kommentarer

Allt som du har på hjärtat...

Har du en bra berättelse, ett recept, ett nytt perspektiv på saker och ting eller bara lust att få ut någonting av ditt hejdlösa knappande på tangentbordet?

Låt dig lockas

collages Spännande kollage
Handplockat från hjärtat
rainbow Regnbågen
Sök bland läckra färger
articles Kreativ läsning
Bli inspirerad

Vem har denna artikel som favorit? 1 total

Jesper